Valda filter

Pris

krkr

Antal sittplatser

Färg

Material

Typ av stol

Typ av bord

Typ av hammockdyna

Typ av möbelskydd

Typ av parasoll

Typ av parasollfot 2

Möbelserie Brafab

Möbelserie Hillerstorp

Naturrotting – Vad är rottingmöbler?

bod Gyllenkrok Fåtölj och Fotpall är tillverkad av guldgul naturrotting flätad kring en stomme av trä, dynor i vit polyester.

Naturrotting

Riktig rotting från naturen är ett miljövänligt alternativ och ger en naturlig och ombonad känsla i hemmet. Möblerna är lätta och därmed enkla att flytta utan problem, vilket är en stor fördel när du ska ha utemöbler. De har en naturlig färg och får en levande yta, de knarrar mysigt, ser exotiska ut och åldras vackert. I vårt klimat bör rottingmöblerna placeras inomhus, till exempel på en inglasad altan, i en inomhusträdgård eller åtminstone under tak så att de är skyddade mot fuktiga miljöer.

Vad är rotting?

Rotting är namnet på ca 600 arter av klättrande, lianliknande palmer som trivs vid floder och fuktiga platser i västra och centrala Afrika, Asien, Australasien och Sydostasien. Indonesien är världens största producent av rotting och där har många stora företag sin möbelproduktion.

Till skillnad från bambu som är ihålig så är rotting en solid växt som behöver stöd av omgivande träd. Växten har en diameter mellan några mm upp till 5–7 cm, den är väldigt snabbväxande och kan växa upp till 30 cm på ett dygn, trots det tar det flera år innan den kan avverkas.

Avverkning

Rotting är enkel att skörda och transportmöjligheterna blir också enkla eftersom materialet är väldigt lätt. När den avverkas huggs den av en bit ovanför marken, ca 10–30 cm. Därefter tas löv, taggar och skal bort innan den torkas och sedan rengörs med sand och vatten. Efter tvätten torkas rottingen igen innan materialet kan börja bearbetas. Skalet kan sedan användas till att binda ihop möbler.

Hillerstorp Liljearp/Stoltö Matgrupp 6 stolar består av ett orkangrått furubord och sex stapelstolar i naturfärgad naturrotting och svart stål.

Olika sorters färger

Kubu Grey är benämningen på en del populära naturgrå rottingmöbler. De har fått sin färg eftersom rottingen placerats i lera och vatten i flera veckor innan tillverkningen. Rotting som har en gul färg benämns Matau, Lacak är en liknande variant men har en mer guldgul nyans. Andra exempel på rotting är Croco som är brun och Sega som är vit.

Tillverkning

Rotting är ett elastiskt material vilket är perfekt vid tillverkning av till exempel möbler, korgar och lampor. Materialet kan formas till i stort sett vad som helst. Det medför att rottingmöbler kan få intressanta och ovanliga utseenden i förhållande till möbler tillverkade av annat trä. Dessutom ger svikten som finns i materialet en komfortabel möbel.

Ofta använder man något annat material som stomme, till exempel trä, bambu eller metall. Sedan flätas rottingen kring stommen efter putsning och eventuell färgning och lackering. Till slut har möbeln genomgått en lång rad av kvalificerat hantverksarbete och resultatet blir en helt unik möbel.